A most induló wayfinding blog elsődleges célja, hogy bemutassuk ezen szakterület világát.

Volt már veled olyan, hogy először jártál egy helyen és a szemeddel csak a táblákat és jelzéseket fürkészted, hogy merre is van az arra? És emlékszel, milyen jó érzéssel töltött el, amikor egyből meg is találtad? Amikor az út, ami elvezetett a célhoz nyugalommal teli és stresszmentes volt? 

Ha ezekre mind igen a válasz, akkor az a bizonyos jól megtervezett wayfinding volt az oka.

Ha csak az első kérdésre tudtál igennel válaszolni, akkor a hiba valószínűleg a rendszerben keresendő.

A wayfinding nem más, mint útbaigazító, irányító és tájékoztató rendszerek összessége.
A hangsúly a rendszeren van. Ha ez nincs meg, akkor a legrosszabb esetben káosz uralkodik. Ezt azt hiszem nem kell jobban kifejteni.

Ennek a rendszernek sokféle eleme lehet. Nem csak nyilak, táblák és piktogramok összessége, hanem része lehet egy jellegzetesség: például emlékmű, de akár egy nagy fa is. Ez is csak azt mutatja, hogy nem lehet sablonok alapján gondolkodni, hisz minden helyszín más, de azt azért idővel mindannyiunk szereti tudni, merre van a WC, nem igaz? 

Mert a legjobban leegyszerűsítve: a wayfinding az, ami megmutatja, hogy merre találod a WC-t. Bárhol is legyél egy közösségi térben. Ez a tudat biztonságot ad, mint a vasbeton szerkezet. 

Sok éve dolgozunk grafikai és signage tervezői, gyártói környezetben, de amikor specializálódni kezdtünk egy olyan szakterültere, aminek a magyar nyelvben nincs megfelelője, még nem sejtettük, hogy valójában mekkora fába vágtuk a fejszénket. Végül hivatásunkká és szenvedélyünkké vált ez a szakma, melyet a wayfinding blog által szeretnénk hozzátok közelebb hozni.

Rengeteg álmatlan éjszakát okozott számunkra, hogy egyetlen szóra fordítsuk le, de úgy döntöttünk, inkább körülírjuk. Megmagyarázzuk és hiszünk benne, hogy hosszú távon meghonosodik, ahogy megannyi más angol szó is, amit frappánsan nem lehet egy szóval lefordítani.

Szóval mit is ért az ékesszóló magyar nyelvünk “wayfinding” alatt? A következő cikkünkből megtudhatod.

Elolvasom!