Wayfinding stratégia, avagy a wayfinding logika

A wayfinding elemek tervezésekor végsősoron három kérdésre kell választ adnunk:
Mit? Hova? Hogyan?
Az első kérdést szofisztikáltabban is feltehetjük: Mi az üzenet?

Hiszen a wayfinding, egy kommunikációs csatorna, amely segítségével üzeneteket közvetítünk a látogatók számára.

Így a stratégiát, a rendszer logikáját mindig a látogatók számára alakítjuk ki. Sejthető, hogy minden középületnek, vagy közterületnek megvannak a maga sajátosságai nem csak építészetileg, de a látogatókat tekintve is.

Nincsenek sablonok, nem lehet ugyanazt a stratégiát alkalmazni az összes hasonló kategóriájú intézményben hiszen mások a felhasználók, vagyis a látogatók.

Nézzük meg egy példán keresztül milyen nagy különbségek vannak:

Hasonlítsunk össze két oktatási intézményt: egy egyetemet egy általános iskolával. Az egyetem esetében a felhasználók nagy része 18+-os diák, ott vannak a tanárok, az operatív működésért felelős egységek, az épületbe érkező alvállalkozók (ide értem a takarítókat is), és a rendezvényekre érkező vendégek. Az általános iskolánál a diákok jellemzően 14 év alattiak, és az új látogatók többnyire 6-7 évesek, a tanárokon kívül a háttérosztályokon jóval kevesebben vannak, viszont a szülők, mint vendégek viszonylag gyakori látogatók.

Ez a felsorolás elég egyértelmű talán mindenki számára, viszont abba már ritkábban gondol bele bárki, hogy bizony másképp kell kommunikálni egy 6 éves gyermekkel és egy 18 éves fiatal felnőttel, így a két esetben elég eltérő kommunikációs stratégiát kell felépíteni.

Hasonlóan nagy különbségek lehetnek két múzeum, két sportlétesítmény, két park, vagy két egészségügyi intézmény között.

A wayfinding stratégia felállításának elengedhetetlen része a látogatók profilozása. A folyamat lényege, hogy kategoroziáljuk a látogatókat és lehető legpontosabban meghatározzuk a rájuk jellemző szempontokat. A látogatói profilok lehetnek viszonylag egyszerűbbek, például egy irodaház esetében, de lehetnek nagyon összetettek is, mint például egy olimpiai stadionnál.

Szinte minden esetben több féle látogató típushoz kell alkalmazkodni, és általában EGY jól összehangolt rendszerben kell kialakítani a kommunikációt.

Megfelelő rutin és tapasztalat kell ahhoz, hogy a sok féle látogató típus logikáját megismerjük, és tudjuk azt, milyen gondolatok vezetnek a döntések meghozatalához egy adott térben. Ez a wayfinding tervezés legnehezebb része, ami a wayfinding designerek szakterülete.

A wayfinding az emberi viselkedés megértésének a tudománya, hogy a látogatók milyen logika szerint hozzák meg a döntéseiket egy adott térben. A wayfinding stratégia célja egy olyan rendszer megalkotása, amely segít a látogatóknak biztonságosan és stresszmentesen tájékozódni egy adott térben.

A következő cikkben azokat a kérdéseket járjuk körbe: Miért van szükség wayfinding rendszerre? Ki az ügyfél? Mire van szüksége a megrendelőnek?

Elolvasom!

 

Ne maradj le legújabb híreinkről! Kövess minket!

FACEBOOK     INSTAGRAM     LINKEDIN