Az emberi viselkedés megértésének a tudománya, hogy milyen szempontok szerint hozzák meg a döntéseiket, miközben a különböző terek között navigálnak. Ezen ismereteket felhasználva alkotják meg a wayfinding tervezők különböző látogatóirányító és információs elemeket.
A wayfinding rendszer, egy olyan látogatóirányító és információs rendszer, amely segíti az emberek tájékozódását egy fizikai térben, főként összetett, ismeretlen vagy folyton változó környezetekben, mint pl. bevásárló központok, kórházak, repülőterek, oktatási intézmények, múzeumok, parkok, fesztiválok területén vagy épp a tömegközlekedésben.
Tájékozódás, útvonalválasztás, útvonal ellenőrzés, cél jelölése.
A jó wayfinding rendszernek teljes egészében tartalmilag következetesnek kell lennie. A jelzéseknek mindig a megfelelő helyen és a megfelelő módon kell megjelenniük, hogy a látogatók bízni tudjanak a rendszerben.Talán nem is kell mondanunk, hogy mennyire sokrétű tudást igényel egy hatékony rendszer elkészítése. A folyamat stratégiai elemzéssel indul és folyamatos fejlesztői, tervezői folyamatokon vezet keresztül a megvalósításig.
Magyarországon még mindig előfordul, hogy a költségvetés legvégén szerepel a látogató irányítási rendszer megtervezése, és ilyenkor sokszor a legolcsóbb megoldás kerül kiválasztásra.Az igazán jó wayfinding rendszer megtervezéséhez hozzáértő szakértelem és rutin szükséges. Csak az ilyen rendszerek állják ki az idő próbáját.
Sok cég és intézmény eddig nem lehetett biztos abban, hogy milyen vállalkozás a felelős a látogató irányítási, azaz wayfinding rendszer megtervezéséért. Az építész, belsőépítész vagy tájépítész, marketing vagy reklámügynökség, grafikai stúdió, vagy a signage gyártó? Most már van kifejezetten erre a területre szakosodott stúdió, a WAYFINDING HUNGARY.
Egy kézben tartjuk a folyamatokat, így elég egy céget megbízni a teljes projekt különböző szakértői feladatainak elvégzésére. Így időt, energiát, és pénzt takaríthat meg. Mindig az adott költségvetésnek megfelelő  tervek készülnek.
Nincs is frusztrálóbb és ijesztőbb, mint egy nagy zárt térben eltévedni, vagy amikor pont azt nem találjuk meg, ami miatt jöttünk. Egy valóban hatékony wayfinding rendszerrel tervezett térben mindenki könnyedén és stresszmentesen tájékozódik, és tud arra figyelni, ami igazán fontos számára.
Egy wayfinding stúdióban különböző területek szaktudása összpontosul. A grafikusokon kívül van a csapatban wayfinding designer, aki a wayfinding projektek szakértője, formatervező, aki a signage-ek és más jelzések külső megjelenéséért felelős, signage tervező, aki a műszaki megoldások szakértője. Csak az ők együttes munkája révén jöhet létre sikeres és hatékony wayfinding megoldás.
Wayfinding designer: wayfinding rendszer tervezésWayfinding tervezésben jártas grafikus: nyomdai, jelöléstechnikai, signage gyártási technológiák alapos ismereteSignage tervezésben jártas formatervező: egyedi formai megoldások tervezéseSignage gyártás területén tapasztalt műszaki tervező:  kiviteli- és gyártmánytervek készítéseProjektmenedzsment: a szükséges összes szakági területet összakapcsolása
 • analitikus rendszer szemlélettel rendelkezik
 • az emberi szokások alapos ismerője
 • speciális grafikusi rutinnal rendelkezik
 • signage tervezői rutinnal rendelkezik 
 • széleskörű signage-gyártástechnológiai ismeretekkel rendelkezik
Minden olyan épületben, komplexumban, vagy kültéri helyszínen, ahol gyakran és nagyobb számban fordulnak meg látogatók. A wayfinding rendszer megbízható és pontos tájékoztatást ad az egyszeri látogatóknak, és segít megtanulni a funkciókat és az útvonalakat a visszatérő látogatóknak is. Ilyen helyek lehetnek:OKTATÁS ÉS KULTÚRAFőiskolák és egyetemek, múzeumok, kulturális központok, látogatói központok, állatkertek, akváriumok, várak, kastélyokVENDÉGLÁTÁSHotelek és üdülőhelyek, fesztiválok, konferenciaközpontokSPORT ÉS SZÓRAKOZTATÓIPARArénák, stadionok, sport komplexumok, vidámparkok, színházak, mozik, fürdők, strandokCÉGEKEgyedi iroda signage-ek, ipari parkok, irodaházak, gyárakKERESKEDELEMEgyedi üzletek, hipermarketek, bevásárló központokEGÉSZSÉGÜGYKórházak, egészségügyi komplexumok, kutató központokKORMÁNYZATI ÉPÜLETEK ÉS ÁLLAMI TULAJDONÚ TERÜLETEKÖnkormányzatok, állami és közigazgatási intézmények, közterületek, városrészek, negyedek, közterek, játszóterekKÖZLEKEDÉSRepülőterek, tömegközlekedés megállói, kikötők
A wayfinding rendszer tervezése 2 szakaszból áll:STRATÉGIA ÉS RENDSZERLOGIKA FELÁLLÍTÁSAA wayfinding tervező elemzi az adott területet. Megismeri a felhasználók típusait, hogyan mozognak ezek az emberek a terekben s mi alapján hozzák meg a döntéseiket. A környezet feltérképezésével, társadalmi és kulturális összefüggéseinek megismerésével alkalmazzák a wayfindingot az emberek és a környezetük összekapcsolására.TERVEZÉSI FÁZISA wayfinding tervezők meghatározzák a helyiségek beazonosíthatóságát. Tudásukat alkalmazva teszik azt nem csak könnyen értelmezhetővé, hanem vonzóvá és könnyen megjegyezhetővé. Ebben a folyamatban tervezik meg a táblák és más jelzések tartalmát, szükséges számát, típusaikat és a helyüket.Itt természetesen gondolnak a mozgásukban vagy látásukban korlátozott felhasználókra is.
Mindenféleképpen a tervezés fázisában. Amikor az építészeti kiviteli tervek közel véglegesek, de még nincsenek lezárva. Kivitelezés előtt, hogy az esetleges módosítások könnyedén elvégezhetőek legyenek. Pl. Elektromos kiállások telepítése, tartó konzolok beépítése, burkolatok kialakítása, látszó műszaki tartalmak el/áthelyezése, stb.
BRIEF: igényfelmérés, projekt tervezés.WAYFINDING ÉS SIGNAGE TERVDOKUMENTÁCIÓ, SLP (Signage Location Plan): Stratégiai tervezés, signage típusok és tartalmuk meghatározása SSG (Signage Standards Guide)SSG 1.0: Környezeti UI/UX tervezés, grafikai tervezés SSG 2.0: Signage tervezés, formatervezésSSG 3.0: Műszaki tervezés, gyártás előkészítés, kiviteli terv készítés, gyártmányterv készítésÁtadás: tendereztetés, gyártás felügyelete/támogatása, telepítés felügyelete/támogatása
Természetesen nem, bár gazdaságilag  és időben is az a kézenfekvő, hogy egy szakértői csapat tervezze az egész wayfinding projektet. De nyilván vannak olyan esetek, amikor ez nem így van.Ezért tervezési folyamatunkat jól elhatárolható szakaszokra osztottuk fel és meghatároztuk a mérföldköveket. Ezek a tervezési szakaszok tekinthetők akár külön projekteknek is. Minden tervezési fázisban szorosan együttműködünk az építészekkel, a belsőépítészekkel, ha van az adott projektnek arculati felelőse, akkor vele is és természetesen mindig a megrendelői igények szerint haladunk a projekt megvalósításában.Speciális szolgáltatásaink közül kiemelve párat:Konzultációs szolgáltatások: wayfinding szakértői projekttámogatás, átadott, használatban levő wayfinding rendszerek felülvizsgálata és újratervezéseEgyedi speciális tervezések: egyedi signage megoldások, totemek és más jelzések kifejezetten egy adott környezetbe tervezve; térkép és látogatói brosúrák tervezéseKésőbbi becsatlakozás a projektbe: előfordul, hogy később csatlakozunk bele egy projektbe, ilyenkor már sok elem meg lett tervezve. Ilyenkor a rendszer felülvizsgálata és az esetleges anomáliák feltárása és javítása a cél, és a hiányzó elemek megtervezéseKivitelezés és telepítés: elég nagy kapcsolatrendszerrel rendelkezünk gyártók és kivitelezők terén így magas minőségben tudjuk vállalni a kivitelezési munkákat is
Wayfinding szakértői tanácsadás.Stratégia tervezés, rendszer tervezés, adatszolgáltatás: tartalom, signage típusok, pozíciók. Grafikai tervezés követése, tanácsadás, signage tervezés követése, tanácsadás. Telepítés felügyelete.
Liget Budapest Projekt: 810.000 nm, wayfinding szakértői tanácsadás
Közép-európai Egyetem: 70.000 nm, komplex wayfinding tervezés projekt, több campus esetében, wayfinding rendszer tervezés, grafikai tervezés, signage tervezés
Nordic Light Offices: 40.000 nm, komplex wayfinding tervezés projekt, wayfinding rendszer tervezés, grafikai tervezés, signage tervezés
Bevásárló, és szórakoztató központ: 55.000 nm, wayfinding szakértői tanácsadás, grafikai tervezés, signage tervezés
Mi azok közé tartozunk, akik hisszük, hogy egy épület, egy környezet esetében nem csak az a fontos a látogatók és használók esetében, hogy az mennyire funkcionális vagy hogy milyen mutatós. A legfontosabb a látogatók számára, hogy milyen látogatói élményt nyújt az adott tér. Ezt a látogatói élményt fejezi ki az Environmental User Experience, azaz a környezeti UX kifejezés. De ez nem jöhet létre a megfelelő felhasználói felület nélkül, melynek kiemelt alkotóelemei a látogatók tájékoztatását célzó jelzések, vagyis a jól megtervezett wayfinding rendszer. Ez a felhasználói tér, “térbeli felhasználói felület” az Environmental User Interface, azaz a környezeti UI.
 1. A design illeszkedjen az épület / környezet arculatához
 2. A design harmonizáljon az építészeti adottságokkal
 3. Megfelejen a wayfinding tervezés grafikai szabályainak, segítse a felhasználókat a tájékozódásban
 4. A wayfinding grafikai tervezés során valódi felhasználói élmény létrehozása
A megfelelő formaterv és anyagválasztás pozitívan befolyásolja a jelzések értelmezhetőségét, ami növeli a biztonságérzetet.Munkánk során élővé és megfoghatová válnak a design és arculati elemek.Minden térnek hangulata van, amelyet szakértőként a design eszközével tovább erősítünk, és közelebb hozzuk az emberekhez. Nem pusztán signage-eket tervezünk, hanem érzéseket és hangulatokat is közvetítünk.

AMENNYIBEN TOVÁBBI KÉRDÉSE VAN ÍRJON NEKÜNK ÉS FELVESSZÜK ÖNNEL A KAPCSOLATOT

  Kapcsolat