"Milyen a jó látogatóirányítási és tájékoztató rendszer?"

A jó wayfinding rendszernek teljes egészében tartalmilag következetesnek kell lennie. A jelzéseknek mindig a megfelelő helyen és a megfelelő módon kell megjelenniük, hogy a látogatók bízni tudjanak a rendszerben.

Talán nem is kell mondanunk, hogy mennyire sokrétű tudást igényel egy hatékony rendszer elkészítése. A folyamat stratégiai elemzéssel indul és folyamatos fejlesztői, tervezői folyamatokon vezet keresztül a megvalósításig.

Stratégia és rendszerlogika felállítása

A wayfinding tervező elemzi az adott területet. Megismeri a felhasználók típusait, hogyan mozognak ezek az emberek a terekben s mi alapján hozzák meg a döntéseiket. A környezet feltérképezésével, társadalmi és kulturális összefüggéseinek megismerésével alkalmazzák a wayfindingot az emberek és a környezetük összekapcsolására.

Tervezési fázis

A wayfinding tervezők meghatározzák a helyiségek beazonosíthatóságát. Tudásukat alkalmazva teszik azt nem csak könnyen értelmezhetővé, hanem vonzóvá és könnyen megjegyezhetővé. Ebben a folyamatban tervezzük meg a táblák és más jelzések tartalmát, szükséges számát, típusaikat és a helyüket.
Itt természetesen gondolunk a mozgásukban vagy látásukban korlátozott felhasználókra is.

Elkészül a tervdokumentáció

Tervezési szempontok

1. A design illeszkedjen az épület / környezet arculatához

2. A design harmonizáljon az építészeti adottságokkal

3. Megfelejen a wayfinding tervezés grafikai szabályainak, segítse a felhasználókat a tájékozódásban

4. A látogatóirányítási rendszer grafikai tervezése során valódi felhasználói élmény jöjjön létre

Branding

Minden fizikai tér legyen az egy kórház, bevásárlóközpont, állami intézmény, park vagy akár egy fesztivál helyszín, sajátos atmoszférával és hangulattal rendelkezik. Ezt az egyediséget hangsúlyozzuk ki és erősítjük a design eszközeivel a branding és arculat tervezés folyamatában. A branding során olyan indentitást adunk a tereknek, amelyek illeszkednek a funkcióihoz, az emberek által szerethetővé válnak és könnyen megjegyezhetővé. Mindamellett lefektetjük azon grafikai szabályokat is, amelyek későbbiekben minden design feladat alapját képezik.

Amennyiben rendelkezik a megrendelő már arculattal, megvizsgáljuk a különböző elemeket, hogy azok alkalmasak e wayfinding és gyártástechnológiai szempontból. Amennyiben valami nem megfelelő, alkalmas megoldásokat javaslunk.

Amint megvan az arculat, ezen alapokat felhasználva elkészítjük a különböző jelzések grafikai tartalmát. Kiválasztjuk a megfelelő betűtípust és a betűméreteket, igazodva a környezeti adottságokhoz – itt az olvashatóság és az értelmezhetőség a legfontosabb szempont.
Majd meghatározzuk a színeket szintén a környezethez, az arculathoz és a gyártástechnológiához igazodva.
Majd elkészítjük a grafikai kreatívokat, hogy a látvány ne csak funkcionális, de valódi esztétikai élmény is legyen.

Elkészül a design specifikáció első része

Signage tervezés = Formatervezés + Műszaki tervezés

Munkánk során élővé és megfoghatová válnak a design és arculati elemek.
Minden térnek hangulata van, amelyet szakértőként a design eszközével tovább erősítünk, és közelebb hozzuk az emberekhez. Nem pusztán signage-eket tervezünk, hanem érzéseket és hangulatokat is közvetítünk.

Sokféle megoldás létezik az útbaigazító rendszer különböző elemeinek jelölésére.
Mi mindig egyedi megoldásokat javaslunk, amelyek legjobban illeszkednek az adott tér építészeti jellegéhez és kreatívan kihasználják a térbeli lehetőségeket.
Sok esetben fontos a flexibilitás, a tartalmak könnyű cserélhetősége, amely tulajdonságot szintén beépítünk megoldásainkba.

A megfelelő formaterv és anyagválasztás pozitívan befolyásolja a jelzések értelmezhetőségét, ami növeli a biztonságérzetet.

A biztonságérzet tekintetében különösen fontos terület az akadálymentesítés. Így minden esetben gondolunk a látásukban korlátozott látogatókra is, a megrendelői igényekkel összehangolva a megfelelő megoldásokat beépítjük a terveinkbe.

Elkészül a teljes design specifikáció

Kiválasztjuk azokat a gyártókat, akik eszközparkjához legjobban illeszkednek az adott wayfinding rendszer elemeinek gyártása.
Kapcsolatot tartunk a kivitelezővel és végigkísérjük a gyártás fázisait, hogy pontosan és a legjobb minőségben készüljenek el a táblák, jelzések.
Felügyeljük a telepítést, hogy minden a helyére kerüljön.

KÉRJEN AJÁNLATOT
Hazánkban a wayfinding tervezés még kevéssé ismert szakterület, és mi büszkék vagyunk rá, hogy úttörői vagyunk ennek a szakágnak.

"Miért éri meg a wayfinding rendszerre áldozni?"

Magyarországon még mindig előfordul, hogy a költségvetés legvégén szerepel a látogató irányítási rendszer megtervezése, és ilyenkor sokszor a legolcsóbb megoldás kerül kiválasztásra. Van úgy, hogy szükséges rávilágítani leendő ügyfeleinket a szakértői wayfinding tervezés értékeire, hogy egy valóban jó rendszer miért éri meg a befektetést. Az igazán jó wayfinding rendszer megtervezéséhez hozzáértő szakértelem és rutin szükséges. Csak az ilyen rendszerek állják ki az idő próbáját.

Sok cég és intézmény eddig nem lehetett biztos abban, hogy milyen vállalkozás a felelős a látogató irányítási rendszer megterveztetéséért. Az építész, belsőépítész vagy tájépítész, marketing vagy reklámügynökség, grafikai stúdió, vagy a signage gyártó? Most már van kifejezetten erre a területre szakosodott stúdió, a WAYFINDING HUNGARY.
REFERENCIÁK

Kapcsolat