A munkafolyamatunk felhasználóközpontú elvekre épül, miközben olyan felmérésekre is támaszkodik, mint a térbeli problémák megoldhatósága, a kognitív folyamatok tanulmányozása és a viselkedésen alapuló tervezés.

Stratégia és rendszerlogika felállítása

A wayfinding tervező elemzi az adott területet. Megismeri a felhasználók típusait, hogyan mozognak ezek az emberek a terekben s mi alapján hozzák meg a döntéseiket. A környezet feltérképezésével, társadalmi és kulturális összefüggéseinek megismerésével alkalmazzák a wayfindingot az emberek és a környezetük összekapcsolására.

Tervezési fázis

A wayfinding tervezők meghatározzák a helyiségek beazonosíthatóságát. Tudásukat alkalmazva teszik azt nem csak könnyen értelmezhetővé, hanem vonzóvá és könnyen megjegyezhetővé. Ebben a folyamatban tervezzük meg a táblák és más jelzések tartalmát, szükséges számát, típusaikat és a helyüket.
Itt természetesen gondolunk a mozgásukban vagy látásukban korlátozott felhasználókra is.

Elkészül a tervdokumentáció
Tervezési szempontok

1. A design illeszkedjen az épület / környezet arculatához

2. A design harmonizáljon az építészeti adottságokkal

3. Megfelejen a wayfinding tervezés grafikai szabályainak, segítse a felhasználókat a tájékozódásban

4. A látogatóirányítási rendszer grafikai tervezése során valódi felhasználói élmény jöjjön létre

Branding

Minden fizikai tér legyen az egy kórház, bevásárlóközpont, állami intézmény, park vagy akár egy fesztivál helyszín, sajátos atmoszférával és hangulattal rendelkezik. Ezt az egyediséget hangsúlyozzuk ki és erősítjük a design eszközeivel a branding és arculat tervezés folyamatában. A branding során olyan indentitást adunk a tereknek, amelyek illeszkednek a funkcióihoz, az emberek által szerethetővé válnak és könnyen megjegyezhetővé. Mindamellett lefektetjük azon grafikai szabályokat is, amelyek későbbiekben minden design feladat alapját képezik.

Amennyiben rendelkezik a megrendelő már arculattal, megvizsgáljuk a különböző elemeket, hogy azok alkalmasak e wayfinding és gyártástechnológiai szempontból. Amennyiben valami nem megfelelő, alkalmas megoldásokat javaslunk.

Amint megvan az arculat, ezen alapokat felhasználva elkészítjük a különböző jelzések grafikai tartalmát. Kiválasztjuk a megfelelő betűtípust és a betűméreteket, igazodva a környezeti adottságokhoz – itt az olvashatóság és az értelmezhetőség a legfontosabb szempont.
Majd meghatározzuk a színeket szintén a környezethez, az arculathoz és a gyártástechnológiához igazodva.
Majd elkészítjük a grafikai kreatívokat, hogy a látvány ne csak funkcionális, de valódi esztétikai élmény is legyen.

Elkészül a design specifikáció első része
Signage tervezés = Formatervezés + Műszaki tervezés

Munkánk során élővé és megfoghatóvá válnak a design és arculati elemek.
Minden térnek hangulata van, amelyet szakértőként a design eszközével tovább erősítünk, és közelebb hozzuk az emberekhez. Nem pusztán jelzéseket tervezünk, hanem érzéseket és hangulatokat is közvetítünk.

Sokféle megoldás létezik a szignalizáció különböző elemeinek jelölésére.
Mi mindig egyedi megoldásokat javaslunk, amelyek legjobban illeszkednek az adott tér építészeti jellegéhez és kreatívan kihasználják a térbeli lehetőségeket.
Sok esetben fontos a flexibilitás, a tartalmak könnyű cserélhetősége, amely tulajdonságot szintén beépítünk megoldásainkba.

A megfelelő formaterv és anyagválasztás pozitívan befolyásolja a jelzések értelmezhetőségét, ami növeli a biztonságérzetet.

A biztonságérzet tekintetében különösen fontos terület az akadálymentesítés. Így minden esetben gondolunk a látásukban korlátozott látogatókra is, a megrendelői igényekkel összehangolva a megfelelő megoldásokat beépítjük a terveinkbe.

Elkészül a teljes design specifikáció

Kiválasztjuk azokat a gyártókat, akik eszközparkjához legjobban illeszkednek az adott szignalizáció elemeinek gyártása.
Kapcsolatot tartunk a kivitelezővel és végigkísérjük a gyártás fázisait, hogy pontosan és a legjobb minőségben készüljenek el a táblák, jelzések.
Felügyeljük a telepítést, hogy minden a helyére kerüljön.

Profi kivitelezőkkel dolgozunk, hosszútávra tervezünk, és mindig ügyelünk arra, hogy minimalizáljuk költségeket, a hulladékot és az ökológiai lábnyomunkat.

Kapcsolat